mandag 31. august 2009

Repetisjonsoppgaver Kap. 3

1
En strategi er hvordan man bør planlegge en operasjon. Strategien kan bygge på fem faser: forankring, situasjonsanalyse, planlegging av tiltak, gjennomføring og evaluering

2
En kommunikasjonsstrategi er et skriftlig dokument som beskriver hvordan virksomheten skal gå fram for å oppnå det den ønsker. En slik strategi skal være så konkret som mulig, og angi mål for de forskjellige tiltakene som beskrives.
En informasjonsplan er ikke like konkret og bygger på 5 ulike faser.

3
De ulike fasene i en kommunikasjonsplan er forankring, situasjonsanalyse, planlegging av tiltak, gjennomføring og evaluering.

4
Forankring: Virksomheten skal ha et klart mål med strategien. Alle som arbeider der bør kjenne til målet og være involvert i prosessen.
Situasjonsanalyse: SWOT-analyse: Strenghts, Weaknesses, Opportunities and Threats. Analysen brukes for å se hvordan man kan utnytte styrkene og svakhetene, mulighetene og truslene.
Planleggingsfasen: I denne fasen blir forankringsfasen mer konkret. Hva vil vi oppnå? Hovedmål: "ønsker å bli den ledende bedriften i Norge". Delmål: ønsker å ha trofaste kunder, osv.
Hvordan man skal nå målgruppen kan det brukes en mengde ulike virkemidler på: Rikspressen, lokalpressen, løpesedler, åpne informasjonsmøter, lage brosjyrer og annonser, radio eller tv.
Gjennomføring: Man gjennomfører de aktivitetene man har planlagt.
Evalueringsfasen: Vi måler effekten av kunnskaper, holdninger eller atferd og evaluerer om målene er oppnådd.

5
Krisekommunikasjon: Når en krise oppstår, må organisasjonen ha en plan for hvordan de skal kommunisere. Dette er viktig fordi de må forholde seg til både mediene og en mengde mennesker og organisasjoner som vil ha informasjon og svar.

mandag 24. august 2009

Repetisjonsoppgaver Kap. 1

1. Informasjon og samfunnskontakt er noe organisasjoner holder på med: organisasjoners planlagte kommunikasjon med omgivelsene.

2. Folk har krav på å få innsyn i hva myndighetene arbeider med, derfor er det en demokratisk plikt for de offentlige myndighetene. Mens bedrifter har mer komersielle motiver for å drive god informasjon.

3. Informasjon og samfunnskontakt framtiller sakene sine nøytralt, mens PR og markedsføring framstiller saker/produkter så positivt som mulig.

4. Omgivelser er hvem man ønsker å nå med budskapet. Omgivelsene for en organisasjon kan deles opp i ulike målgrupper: nærmiljøet, journalister, offentlige myndigheter, finansmiljøer eller kundegrupper. En annen måte er å finne ut hvem som er organisasjonene interessenter.

5. Interessenter er noen som har interesser innefor et bestemt område. Interessentene kan dele opp i: normsettere, tilførere, mottakere, allierte, ad hoc-allierte. Interessegrupper er organisasjoner som har sterke interesser i en bestemt sak.

6. Den offentlige mening er det som folk flest mener om en sak. Når noen snakker om at "folk" mener, er det som oftest en flertallsmening de snakker om.

7. Et PR-byrå hjelper organisasjoner med å tilrettelegge og styre kommunikasjon. De leverer kommunikasjonstjenester.

8. Omdømme, eller rykte, er når man diskuterer oppfatningen av organisasjoner eller bedrifter. Definisjonen på omdømme er: "Hvordan en virksomhet oppfattes av opinionen og samfunnet."